Istoria ciorapilor: necesitate sau lux?

Tu de ce porți ciorapi?
Mi-am pus și eu această întrebare și cu toate că răspunsul inițial a fost legat de confort, a urmat un șir de argumente care țin de etichetă și stil.
Dar haideți să tragem o privire în trecut și să vedem de unde își au începutul aceste accesorii nelipsite din garderoba fiecăruia din noi.

Șosetele ca element de protecție

Strămoșii noștri au folosit pielea animalelor pentru ași înveli picioarele, ceea ce le oferea o primă idee de protecție împotriva obstacolelor exterioare. Cu siguranță nu putem acum să vorbim despre croială, forme sau alte detalii sofisticate. Erau doar o formă primitivă de protecție ce le ofereau un plus de confort în viața de zi cu zi.

În epoca medievală, însă, lucrurile se schimbă. Șosetele apar ca mărfuri de lux, lucrate manual de către meseriași și erau destinați pentru cei înstăriți, care le-ar purta ca simbol al statutului, precum și pentru a menține căldura și a absorbi transpirația.

Date importante în istoria ciorapilor încep în 1589, când William Lee a inventat prima maşină de tricotat ciorapi din lume. Astfel își face apariția tricotarea bumbacului, a lânii şi a mătasei. Astfel au apărut primii ciorapi care puteau fi fabricaţi din oricare dintre aceste materiale. Până la mijlocul secolului al 16-lea, atât femeile cât şi bărbaţii îi purtau cu scopul de a se proteja de frig, fără a se gândi la succesul pe care urmau să îl aibă peste câteva secole.

Evoluția ciorapilor

În secolul XX, pe piață apare nylon-ul și alte materiale artificiale. Atunci se schimbă și ia amploare și industria șosetelor, pe măsură ce se pot produce șosete superfine. Cu toate acestea, oamenii observă că materialul sintetic îți fac picioarele să transpire, astfel scopul de confort al ciorapilor se abate și este vorba de producție în masă.

Cu toate acestea, nu a durat mult până tehnica și materialele calitative să fie accesibile.
Acum scopul principal al ciorapilor a devenit de la protecția exterioară la cea interioară – transpirația.

În cele ce urmează vom discuta despre calitatea ciorapilor și cum să îi alegem atât pentru confort, cât și pentru a ne proteja de transpirația picioarelor.

Materiale recomandate pentru starea de bine a picioarelor tale

Bumbacul – cel mai căutat material care se poartă direct pe piele.
Atunci când ne gândim la bumbac, ne imaginăm protecție și siguranță și asta se datorează faptului că este un material care lasă pielea să respire, este produs din plante sustenabile și este hipoalergic. Nu în zadar hainele copiilor nou-născuți și lenjeria de corp se recomandă să fie din bumbac.
Materialul din bumbac poate fi de diferite grosime, în așa fel încât să poată fi purtat și în sezonul cald, cât și în cel rece.

Acuma, la fel ca în toate industriile, cum ar fi vinul, ciocolata, bumbacul variază în calitate de la producător la producător.
Calitatea bumbacului se măsoară în lungimea fibrei, cu cât e mai lungă cu atât firul de bumbac e mai puternic și mai fin comparativ cu unul scurt.

Cu cât bumbacul este mai calitativ, cu atât piesele vestimentare confecționate din el sunt mai durabile în timp.
La moment, companiile care administrează afaceri cu haine de lux utilizează tipuri de bumbac egiptean(Pima, Supima și Sea Island) toate având fibre extra-lungi, cu o lungime de peste 33 mm.

Calitatea ciorapilor în dependență de durabilitatea lor

De câte ori nu ne-am indispus din cauza că am purtat o pereche de ciorapi odată și am depistat când am ajuns acasă că sunt deteriorați. De cele mai dese ori la vârful degetelor, sau la călcâie.
Iată de ce, vă recomandăm, ca atunci când alegeți ciorapii să fiți atenți ca anume vârful ciorapului și călcâiul să fie o zonă diferită de restul ciorapului, întărită. Anume așa o să puteți prelungi durata de utilizare a ciorapilor, indiferent dacă sunt din bumbac, mătase, casmir sau material sintetic.

Îmi poate afecta direct starea de sănătate o pereche de ciorapi de calitate proastă?

Într-o zi unul din clienții noștri, după ce l-am consultat și i-am explicat cum să își aleagă ciorapii, m-a întrebat direct ”Îmi poate afecta direct starea de sănătate o pereche de ciorapi de calitate proastă? ”
Ei bine, să știți că da. Pentru că de cele mai multe ori problemele mari vin din cauza unor probleme mici cărora nimeni nu le atrage atenția.

Pe lângă eleganță și stil și maniere, să nu uităm că rolul ciorapilor este de a ne simți bine și comod în încălțămintea noastră ore în șir.

Orientați-vă mereu către ciorapii din fibre naturale, în defavoarea celor sintetice care oricât de calitative nu ar fi, nu pot fi comparate cu cele naturale. Pentru că, cum am explicat mai sus, componența bumbacului permite ca acest material să ia forma piciorului, să se adapteze, totodată permite trecerea aerului, piciorul respiră și mai mult decât atât absoarbe umiditatea de pe pielea noastră împiedicând dezvoltarea microbilor(are proprietăți antibacteriene). Această capacitate termică a bumbacului asigură confortul piciorelor și pe timp rece, cât și în sezonul cald. Iar avantajul cel mare, fiind hipoalergic, este alegerea perfectă pentru pielea sensibilă.

Și, ca să fiți convinși de tot, gândiți-vă și la aspectul pe care îl are bumbacul, cașimirul sau mătasea compartic cu materialele sintetice. Arată, nu doar se simte, luxos și elegant.

Deci, alegerea îți aparține!