Anatomia unei curele de calitate este alcătuită din cataramă care poate fi din diferite materiale, apoi fișia de piele din care este confecționată cureau, al treilea element este cheutoarea în care se fixează partea din față a curelei după ce este prinsă în jurul taliei. Curele au de obicei 3, 5, 7 găuri .

O cureau foarte comodă este cureau împletită, unde poti face gaura unde dorești. Cel mai mare plus la o asemenea curea este flexibilitatea cu care se intinde. De fiecare dată cînd te ajezi pe scaun sau în automobil ia se lărgește în dependență de talia celui care o poartă.

După stilul curelelor pe care le alegem să le purtăm la costum sau la ținutele casual le putem clasifica clar in 2 categorii prin ce se diferențiază. În primul rînd din ce sunt făcute și cataramă.

Cele clasice sunt cele mai des confecționate din piele naturală, și cu cataramă dreptunghiulară de culoarea argintie fără elemente incrustate pe ia. Piele din care sunt confecționate este cel mai dies dreaptă sau cu textură nu foarte evedențiată.

Cele mai exclusive curele sunt confecționate din piele exotică și din reptilă. De regulă lățimea curelei clasice nu este foarte lată și se încadrează în 3,5- 4 cm.

Cureau confecționată din piele întoarsă este recomandată de purtat la pantalonii de bumbac sau denim sau velur.

Pielea din care se confectionează cureau cel mai des este din vițel sau bivol dar cea mai moale și plăcută este cea de cerb care este și cea ai rar întilnită. Culorile curelelor la costumele bussines sunt mai mereu maro, bordo, albastru sau negru, care recomandă doar la costumul negru sau gri.

Cum alegem corect culoarea curelei la restul ținutei, logica după care ne conducem este ce vedem cel mai mult în ținută, ușor remarcăm culoarea costumului sau a sacoului. Apoi alegem culoarea pantofului și doar atunci asortăm culoarea curelei. Luăm ca exemplu costumul albastru și pantofii maro, sunt 2 reguli de a asorta cureaua. Prima alegem cureau de culoarea pantofilor sau cum putem proceda un pic mai creativ. Avind o pereche de pantofi cu patina pe care putem vedea mai multe tonuri de culoare. Culoarea culei deja poate să fie în orice ton care îl vedem pe pantofi. Nu o sa fie o greșeala mare dacă la un costum de culoarea gri asortați cu o pereche de pantofi maro vom folosi o curea de culoarea gri. Se va potrivi mai ales bărbaților care o statură joasă, deoarece cureau are un rol de a diviza înălțimea picioarelor de bust, dar în cazul dat va fi foarte putin evidentă. Culoarea cataramei joacă un rol important, ne străduim să fie de aceiași culoare cu alte accesorii din metal pe care le avem prezente în ținută, ceas, catarame la pantofi. Un bărbat elegant mereu va folosi puține accente dar care toate vor fi bine asortate între ele.